2014-12-02

Bryggplaner i December (2014)

Efter att ha fått en finfin maltkross så kliar det givetvis att testa den också.
Trots att jag trodde att jag skulle ligga lågt resten av året men så har jag nu planerat in två (!) ytterligare bryggningar inom kort.

Vad skall bryggas? 

Dels en enklare Cream Ale för konsumtion till nyår och en något starkare choklad- och hasselnöstssmaksatt Porter som säkert håller för att lagra över tid. 
Jag har också ordnat med en glöggsats också, inget spännande egentligen - jag har ju gjort den i några år nu... Jag struntar således i att skriva om den, kan numera med säkerhet påstå att glöggen är som bäst när den lagrats ett år - således dricks årets sats först nästa år och under denna jul så dricker vi det som blev över förra året... 

Cream Ale? 

Jag har gjort en sådan tidigare, fungerade bra, men jag önskar att det hade varit lite mer 'oumph' i den - så denna gång har jag hämtat och justerat ett recept från Northern Brewer som ser lite bättre ut på pappret. 
Maltbasen ligger på pale ale och för lite komplexitet tillsätts både honungsmalt och abbeymalt, som jag råkar ha liggande. Sedan Hallertauer Mittelfrueh och Saaz som humle för lite kryddig och torr upplevelse - och inte minst så är det premiär för mig med torrhumling också!
IBU:t lär ligga på max enligt typspecifikationerna (20IBU), men jag tror att specialmalterna kommer uppväga beskan så den får en lätt, balanserad kropp. Den får jäsa svalt med US-05 och hamnar lite över 5%, dock är jag osäker på om US-05:an kommer ge mig den klara öl som jag egentligen vill ha. Jag har iofs Nottingham hemma, men jag sparar den till en framtida bryggning.  
Jag döper min Cream Ale, som en liten hyllning till Brasse Brännström och min barndoms "Fem myror är fler än fyra elefanter", till:
'Ö' som i Nyårsöööl!
Barndomsminnen! :-)

Portern? 

Tomten rekommenderar!
Recept hämtat från 'Brewing Classic Styles', av Jamil Zainasheff. 
Fullspäckad med massor av goda recept, prisbelönta sådana - rekommenderas så här i julklappstider om man letar presenttips till någon bryggbiten... 
Kanske skulle man sätta ihop ett litet blogginlägg om vilka böcker som dragit nytta av och bläddrar i lite då och då fortfarande? 
Inte en dum ide inför framtiden faktiskt. Återkommer mer om det senare. 
Men - tillbaka till ölen! Portern skall kryddas upp med hjälp av kakao och hasselnötter så får den namnet:
 R.I.P. Trillingnöt 
- ”Sverige håller på att gå sönder” 
Också en homage till den sorgligt saknade, kanske allra, allra godaste biten i Alladin-lådan. Kakao och hasselnötsextrakt får stå för smaksättningen utöver ölen, lite drygt 6,5% lär den väga in på ett ungefär. 

Bryggdag?

Vad gäller dessa kommande bryggningar så är planen att få till dem så snart som möjligt. 
Jag har det lite jobbigt just nu så jag behöver lite hjälp och kommer därför också att dela upp bryggdagen så gott det går för att underlätta, men vi får se hur det går. Jag lär återkomma... :-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...