2015-01-14

Junakøpung Klosterøl? WTF? Vad hände med RIP Trillingnöt?

Man kan inte lite på någon - inte ens sig själv - och då pratar jag för mig själv...
Numera hinner jag knappt sätta planerna på pränt innan de revideras eller förkastas...
Men, men. Det är nog ett uttryck för hur roligt jag tycker det är att planera!

Reviderat! 

Istället för en kryddad porter så blir det nu en mörk, stark belgare. Min bryggpartner ville ha en sådan så varför inte? Min förra blev lite för tunn tycker jag så denna är i huvudsak utformad för att i huvudsak inte vara den tidigare ölen. :-) 

Spännande tekniker! 

Då vi är två som skall dela på denna öl så vill jag gärna få ut en full batch för att det skall värt det, men med ett planerat OG på 1.080 så är det svårt med de begränsningar som min Braumeister har. Således - drygt 20 liter öl och ett OG på 1.080.. 
Vad kan jag då göra när det maximalt går i 6kg malt i maltpipan? 
Som jag ser det så är det bara två alternativ när jag vill ha ut normal batchstorlek: 
  1. Byta ut en del av basmalten mot extrakt
  2. Dubbelmäska
Zwei mäskningar! 

Dubbelmäska? 

Mäska färdigt halva maltmängden, lyft ur och fyll på med ny malt och mäska vidare. 
Perfekt! 

Varför stanna där? 

Då jag numera försöker ta det riktigt lugnt så har jag försökt sprida bryggöromålen så gott jag kan. Så varför inte köra en nattmäskning? 
Mäska på natta! 

Nattmäskning?

Jag kan programmera maximalt fem raster på min Braumeister. Så genom att maximera de två första (2x180min) och sätta tempen till rumstemperatur (19°C) så kan jag tajma in att all mäskning är klar och att koket skall påbörjas lagom till att jag stiger upp imorgon bitti!
Smutt! 

Bryggschema

Sätter (satte!) igång (natt-)bryggning vid 22, första delmäskningen är klar vid 8-tiden. Byt ut malten, toppa upp mängden vätska och starta en ny mäskning - utan tre-timmarsrasterna! 
För att öka på effektiviteten ytterligare (hoppas jag, eller tänker jag fel?) så tänker jag ta ur knappt 10 liter vört innan jag ersätter malten. Således blir det svagare vört och förhoppningsvis ännu bättre utbyte i delmäskning nummer två som dessutom är den mindre av de två. Sedan tillsätter jag de tio litrarna vört och påbörjar koket. 
Vi får se imorrn hur det går!
Gonatt! 
Är inte vad det ser ut som... Ingefära!  

Förresten... 

Jag glömde nämna att jag dessutom gjort en ingefärsöl mellan, d v s innan denna va? 
Tja, en Coopers-burk och varmt vatten och lite socker typ... Inte så mycket att skryta om, men gott och enkelt i alla fall.
Gonatt igen. 

Och så glömde jag... 

När primärjäsningen är klar så tar jag undan 5 liter av ölet och spetsar med ytterligare kandisirap och socker så att det motsvarar ett OG på 1.100 - enligt klassisk belgisk klostertradition, tror jag. 
Varför? 
För att jag kan! :-) 
Sov nu!

Update! 

Nattbryggning är finfint! Fungerade oerhört bra måste jag säga - lagom till frukost så var det dags att byta till nästa mäskning (dubbelmäskning). Lite småblaskigt och kladdigt kanske, men det fungerade smidigt i det stora hela i alla fall. 
Jag tog undan lite drygt åtta liter vört från den första mäskningen och sköljde igenom maltskrotet med nytt, kallt vatten, ~12l. Dels för att få ner temperaturen i vörten, dels för att ersätta vattnet som malten sugit upp och dels för att späda ut vörten. Tempen gick ner från 76°C till 53°C vilket ju var ganska perfekt inmäskningstemperatur för nästa mäskning. 
Tyvärr så blev det ganska brutala kanaler omedelbart, det fungerade inte heller att stoppa och röra runt i malten. Ett par nävar risskal så lugnade det sig och resten gick lugnt till. 
(Mäsk)fffektiviteten ser ut att ha hamnat på 80+% vilket ju är kanon när det gäller en sådan stark vört tycker jag. Och effektiviteten kröp uppåt 70% - jag är sjukt imponerad med tanke på att det också är sådan stark öl. Det var dock mycket kvar i kastrullen, det var enorma mängder grums och gegga tyvärr och jag valde en smula bortskämt att strunta i att ta med det alls. 
En Maxime-variant gjordes också som planerat - 5 liter hamnade i en egen jäshink och kandisirap samt muscovadosocker tillsattes för att nå upp till 1.100, jag hamnade till slut på 1.106 vilket känns som ett rimligt resultat. 
Grym bryggning! 
Flaskning om ett par veckor och provsmak efter ett par månader på flaska. 
Återkommer! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...