2015-11-16

Spiegelaus stoutglas (å dödförkylningar!)

"Ojja mig!" 
Efter att nu ha dragits med förbannelsen av en förkylning som varat i drygt en månad med bl a förlorat luktsinne och en hemsk rethosta, så har jag sakta närmat mig normalläge vad gäller smak- och luktsinne igen!
Faktum är att det var först förra helgen som jag drack öl (egentligen något för många!) sedan jag blev sjuk i slutet av September!
Dessutom så var det min födelsedag i helgen så lite öldrickande har man ändå rätt till då tycker jag. :-)

Litet smakprov? 

Äääääntligen så fick man dricka en Guinness.
Njuta av en lättdrucken dry stout; med kaffe, choklad och den lilla syrligheten i eftersmaken. 
Mjukt och sammetslen. 
Och det smakade som det brukar - och doftade också förresten!
..
Mmmmmmm. 

Och så - glaset! 

Bild från Sejdelshoppen
Japp! 
Äääääntligen! 

Nu har jag till slut druckit ett par öl i detta glas och jag måste säga att jag gillar't! 
Först hade jag lite svårt för det tunna glaset, men man vänjer sig och sedan känns alla mina andra glas lite som klumpiga ölstop.
Det är ju också kul med glas, "rätt glas" och omväxling.
Jag lär använda detta till (mörka) öl jag recenserar i fortsättningen, tror jag i alla fall. 

Doften! 

Ett par saker märker man omedelbart - doften koncentreras och jag upplever att den är riktigt bra att sniffa ur, rent av fantastiskt bra. 
Jag måste säga att jag är lite förvånad. Trodde inte det skulle vara sådan skillnad. Maltdofterna riktigt hoppar upp ur glaset. Kan det verkligen bara vara inbillning? Nej, det tror jag inte. 

Skumkrona! 

Huvudet hålls upp och varar längre än i mina andra glas. Så det både doftar och ser vackert ut, vilket räcker för mig, egentligen. 
Jag tycker också om den smala halsen innan "huvudet" på glaset. Där är det perfekt att kolla färgen på ölet mot någon ljuskälla eftersom det är mindre öl att lysa igenom. Trevligt. 

Supertunt superglas? 

Jag förstår att det tunna glaset delvis är där för att ölen skall släppa temperatur snabbare så att kolsyran frigörs - kanske en anledning till varför den fungerar så bra i doftandet?
Jag har också läst någonstans att tunnare glas generellt är hårdare och jämnare - tjockt glas blir poröst och därmed svårare att rengöra. Jag vet ärligt inte om det stämmer, någon mer glaskunnig får gärna upplysa. Spiegelau hävdar i alla fall att de använder någon unik teknik som skall ge en extremt hård yta på glaset. 

Rekommendation? 

Jag måste säga att jag gillar't! 
Vackert. 
Lyfter doften rejält. 
Bevarar skumhuvudet bra. 
Fungerar utmärkt att dricka ur. 
Känns exklusiiivt och andas kvalité. 

På minussidan då? 
Det tunna godset gör mig ändå lite spänd och orolig. 
Lite svårt att (hand)diska. 

Är man inte barbar och dricker direkt ur flaskan och dessutom råkar gilla att inmundiga stout så är detta onekligen ett ruskigt trevligt glas att dricka "the black stuff" ur! Rekommenderas!

Och man skall vara medveten om att glaset - och därmed inlägget på sätt och vis - faktiskt är sponsrat av Sejdelshoppen. Samtidigt så hade jag garanterat recenserat glaset om jag köpt det själv i alla fall. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...