2016-01-19

These Boots Are Made for Drinkin'

Das Boot! 
En ölstövel.
Från Sejdelshoppen.
Ganska galen och onödig pryl eller?
Ja, det är den. Båda sakerna.
Ölen på bilden har fyllts upp med två liter blank och vacker lager. Jag använde den för ett par veckor sedan, men då var tyvärr ölen ofiltrerad och så pass disig att bilderna inte alls gjorde ölstöveln rättvisa - men tack för ölen i alla fall, N.

Dryckeslek

Såvitt jag vet skall den hanteras som följer:
  1. Den skickas runt i sällskapet. 
  2. Den får inte ställas ner innan den är tom. 
  3. Man knäpper sejdeln innan- och efter man dricker. 
  4. Alla dricker med tån uppåt. 
  5. Den som spiller får dricka igen. 
  6. Den som drack innan den sista tömmer sejdeln får bjuda på nästa stövelomgång! 
  7. Bryter man mot någon av reglerna så får man dricka igen. 

Omdöme

Den är onekligen ett alldeles utmärkt (å vackert!) diskussionsunderlag snarare än ett bra ölglas. 
En kul gimmick som inte har några högre mål än att vara lite kul - och vad sjutton, är det inte det öldrickande i gott sällskap på något sätt handlar om? 

Tips! 

Kör öl av typen ful-lager i denna. Den sväljer flaska efter flaska och det är så pass mycket att ölen riskeras att bli lite avslagen och ljummen om man inte håller lite tempo på drickandet. 

Bakgrund

Det sägs att det var en tysk general som lovade sina soldater att han skulle dricka ur sin stövel om de vann ett kommande slag. 
De vann och för att slippa smaken av svettigt läder så lät generalen tillverka en glasstövel och så löste det sig för alla! :-)

Nåja... 

Man lär ha hittat stövelformade lerkrus från andra sidan kristi födelse och även om man inte vet vad som dracks ur dem så är det knappast osannolikt att traditionen faktiskt har betydligt äldre anor än den tyska generalen. 
Engelsmännen har en liknande tradition där man skall häva en yard (tre fot) öl på tid. Jag vet med mig att jag hörde någon australiensare skröt om att Australien var det enda landet i världen som hade haft en premiärminister som höll världsrekordet i ölhävning! 

Men! 

Det var i alla fall under Oktoberfest som ölstöveln fick en större spridning och blev intimt sammanknippad med festligheter i goda vänners lag. 

Återkommer! 

Jag tänkte se lite senare i år om jag kan återkomma med lite mer om denna ölstövel  - när man är i lite mer oömma omgivningar s a s... :-) 

Bonus! 

Inte så mycket mer gemensamt än att även den handlar om stövlar... Men fantastisk koreografi och ett tidsdokument som heter duga! 

Skål! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...